Lokalna kuchnia i zwyczaje
Ceny w restauracjach w Petrovac za śniadanie zaczynają się od 6 euro, obiad od 7 euro i tak samo za kolację.
W Petrovac jest około 35 restauracji i barów, a w Buljaricy około 6 restauracji. Najbliższa restauracja jest 30 m od naszych apartamentów z basenem.
Jeśli goście chcą mieć szwedzki stół z bardzo dużym wyborem, bardzo smacznego jedzenia bez limitu, to cena takiego obiadu lub kolacji wynosi tylko 17 euro, a śniadania 9 euro.
U naszej kuzynki w Buljaricy w restauracji śniadanie kosztuje 6 euro, śniadanie i obiadokolacją 13 euro, a śniadanie, obiad i kolacja to koszt 20 euro. :)
W Petrovac pakiet całodziennego wyżywienia w restauracji można wykupić za 20 euro przy kupieniu większej liczbie dni ceny są niższe.
Kuchnia Czarnogórska
Podstawą czarnogórskiej kuchni jest mięso, ryby (na wybrzeżu), sery, pita-ciasto podobne do ciasta francuskiego z różnego rodzaju nadzieniem np. mielone mięso z cebulą, serem, ser ze szpinakiem lub na słodko z owocami oraz orzechami (znana jako baklava).
Najbardziej znane specjały z grilla
Ćevapi – pieczone na grillu pikantne pałeczki z mieszanego mięsa wołowiny i wieprzowiny. Jest to potrawa figurująca w jadłospisie niemal każdej czarnogórskiej restauracji.
Pljeskavice – mięso takie samo jak na ćevapy tylko w kształcie hamburgera
Szaszłyki – po serbsku Raznjići
Ryby z grilla
Morskie, w różnego rodzaju sosach z których najbardziej znanym jest robiony z pietruszki, czosnku i z soku cytrynowego.
Brancin – okoń morski
Bakalar – dorsz
Lignje – kalmary
Sipa – kałamarnice
Hobotnica – ośmiornica
Słodkowodne ryby najsmaczniejsze polecamy spróbować w okolicach jeziora Szkoderskiego w miejscowościach Vranjina i Virpazar słynnych z połowu ryb.
šaran – karp
grgeč – okoń
Potrawy
Prebranac – zapiekana fasola z cebulą, papryką i przyprawami serwowana w glinianych naczyniach
Musaka – warstwy ziemniaków i mielonego mięsa z cebulą zapiekane w sosie z mleka i jajek
Punjene paprike – faszerowane papryki
Słodycze
Baklava – francuskie ciasto z orzechami włoskimi w słodkiej zalewie
Tulumbe – podobne do pączków o podłużnym kształcie w słodkiej zalewie
Kesten torta – ciasto przygotowane z jadalnych kasztanów
Krempita – ciasto z cienkim spodem i warstwą kremu o smaku waniliowym
Napoje alkoholowe
Rakija:
šlivovica – ze śliwek
loza – z winogron
kajsiovača – z moreli
višnjivača – z wiśni
orahovača – z orzechów włoskich
medenica – z dodatkiem miodu
Wina:
Dzięki łagodnemu klimatowi Czarnogóra słynie z produkcji dobrej jakości czerwonego wina.
Vranac – czerwone wytrawne
Krstač – białe wytrawne
Przykładowe ceny w restauracjach w Petrovac, kliknij w zdjęcie aby zobaczyć cały album z cenami: