Lokalna kuchnia i zwyczaje

Ceny w restauracjach w Petrovac za śniadanie zaczynają się od 2,5 euro, obiad od 4,5 euro i tak samo za kolację.

W Petrovac jest około 35 restauracji i barów, a w Buljaricy około 6 restauracji. Najbliższa restauracja jest 30 m od naszych apartamentów z basenem.

Jeśli goście chcą mieć szwedzki stół z bardzo dużym wyborem, bardzo smacznego jedzenia bez limitu, to cena takiego obiadu lub kolacji wynosi tylko 7 euro, a śniadania 5 euro.

U naszej kuzynki w Buljaricy w restauracji śniadanie kosztuje 4 euro, śniadanie i obiadokolacją 9 euro, a śniadanie, obiad i kolacja to koszt 14 euro. :) 

W Petrovac  pakiet całodziennego wyżywienia w restauracji można wykupić za 16 euro przy kupieniu większej liczbie dni ceny są niższe.

 

Kuchnia Czarnogórska

Podstawą czarnogórskiej kuchni jest mięso, ryby (na wybrzeżu), sery, pita-ciasto podobne do ciasta francuskiego z różnego rodzaju nadzieniem np. mielone mięso z cebulą, serem, ser ze szpinakiem lub na słodko z owocami oraz orzechami (znana jako baklava).
Najbardziej znane specjały z grilla

    Ćevapi – pieczone na grillu pikantne pałeczki z mieszanego mięsa wołowiny i wieprzowiny. Jest to potrawa figurująca w jadłospisie niemal każdej czarnogórskiej restauracji.
    Pljeskavice – mięso takie samo jak na ćevapy tylko w kształcie hamburgera
    Szaszłyki – po serbsku Raznjići

Ryby z grilla

Morskie, w różnego rodzaju sosach z których najbardziej znanym jest robiony z pietruszki, czosnku i z soku cytrynowego.

    Brancin – okoń morski
    Bakalar – dorsz
    Lignje – kalmary
    Sipa – kałamarnice
    Hobotnica – ośmiornica

Słodkowodne ryby najsmaczniejsze polecamy spróbować w okolicach jeziora Szkoderskiego w miejscowościach Vranjina i Virpazar słynnych z połowu ryb.

    šaran – karp
    grgeč – okoń

Potrawy

    Prebranac – zapiekana fasola z cebulą, papryką i przyprawami serwowana w glinianych naczyniach
    Musaka – warstwy ziemniaków i mielonego mięsa z cebulą zapiekane w sosie z mleka i jajek
    Punjene paprike – faszerowane papryki

Słodycze

    Baklava – francuskie ciasto z orzechami włoskimi w słodkiej zalewie
    Tulumbe – podobne do pączków o podłużnym kształcie w słodkiej zalewie
    Kesten torta – ciasto przygotowane z jadalnych kasztanów
    Krempita – ciasto z cienkim spodem i warstwą kremu o smaku waniliowym

Napoje alkoholowe

Rakija:

    šlivovica – ze śliwek
    loza – z winogron
    kajsiovača – z moreli
    višnjivača – z wiśni
    orahovača – z orzechów włoskich
    medenica – z dodatkiem miodu

Wina:

Dzięki łagodnemu klimatowi Czarnogóra słynie z produkcji dobrej jakości czerwonego wina.

    Vranac – czerwone wytrawne
    Krstač – białe wytrawne

 

Przykładowe ceny w restauracjach w Petrovac, kliknij w zdjęcie aby zobaczyć cały album z cenami: